מתי נתחיל גמילה
מתי הגיל המתאים לגמילה מחיתולים?
הרבה הורים מחכים שהילד שלהם יהיה מוכן לגמילה. שיהיה בשל. הם יתחילו את התהליך כשהילד שלהם יתחיל לסמן ולהתעניין ולהתעסק עם הנושא. האם זה הסימן? האם יש גיל שכדאי או שזה תלוי ילד? ומה עושים כשהילד לא מביע עניין? מתי כן נכון להתחיל בגמילה?
חשוב לדעת שהמוכנות לגמילה היא בעיקר שלנו ההורים. תינוק נולד עם יכולת שליטה על הסוגרים. ובגיל 7-9 חודשים מתפתח אזור במוח שאחראי על שליטה ואיפוק. משם והלאה הילד מוכן יכול ומסוגל ללמוד מה אלו התחושות של הגוף ומה עושים איתם. ברוסיה אגב, סביב 9 חודשים גומלים את כולם. מה זה אומר? שיש יכולת ומסוגלות.
כל תהליך שקשור לסוגרים: שינה, פיפי, קקי ואכילה - יילמדו בעיקר על ידי תקשורת ודוגמא אישית. ככל שנחבר את התינוק שלנו למה שחש בגופו מה עושים עם זה ואיך זה מרגיש נפתח אצלו מודעות וכך הוא יהיה מוכן ובשל לתהליך טוב ובריא של פרידה מחיתולים.
הרי פעם לא היו חיתולים. זו הרי המצאה נהדרת ונוחה בתרבות שלנו. המערבית. זה עניין של הרגל עניין חברתי. תרבותי.
יצא לכם לראות תינוק ממש עייף? יצא לכם לשאול אותו? למה הוא לא הולך פשוט לישון? מה כל כך קשה? זו דוגמא לכך שכשרואים תינוק עייף צריך להגיד לו אתה עייף. לסמן לו, לשיים את זה ולקחת אותו למקום שבו זה אמור לקרות בתנאים המותאמים לשינה.
כך גם בגמילה. נזהה את הצורך. ניתן לו שם ונלמד את התינוק שזה השם לתחושה שמתהווה עכשיו בגופו. ניקח אותו למקום הרלוונטי לאותו הצורך. לשירותים או לסיר או לגינה ושם נאפשר לו לעשות את צרכיו. או רק ללמוד ששם זה אמור להתרוקן. כשיסיים נסגור מעגל ונחזיר אותו למקום בו היה לפני. וכך לאט לאט נפתח מודעות לתחושות הגוף של התינוק שלנו. ואז כשאנחנו נהייה בשלים ומוכנים לתהליך הדרגתי קסום נתחיל להוריד את החיתול בהדרגה.
למה הדרגה?
תהליך הלמידה שלנו במח קורה בהדרגה. כאשר הגוף רגיל לתחושות גוף מסוימות הלימוד הבריא והנכון כדי ללמד אחרת הוא ההדרגה. כך המח מבין ומתיידד עם התחושות החדשות ולא נבהל או מתנגד. כאשר יש הדרגה יש נכונות לקבל ולשנות. לעומת ילד שנבהל והולך מיד אחורה למקום המוכר שלו. הרבה פעמים אם מורידים חיתול בבת אחת, ישנה רגרסיה או מתפתחת חרדת אסלה.
אז איך נתחיל לחבר ולהכניס למודעות תינוק לגבי תחושות הגוף שלו, הקשורות לרעב, עייפות, פיפי וקקי? כל פעם שנבחין בסימני גוף שקשורים לאחד מאלה נקרא להם בשם ונוסיף סימן משלנו. או בשפת הסימנים. ונאמר לתינוק את שם הצורך שעולה. למשל: זיהינו עייפות נסמן לו סימן של עייפות כמו ליטוף הלחי ונגיד: "אתה עייף", אחר כך ניקח אותו לישון ונגיד: "אתה עייף" וכך אם נתמיד ונהייה עקביים, התינוק שלנו ילמד שהתחושה שיש לו עכשיו בגוף היא עייפות. בהמשך יסמן לנו בעצמו ואחר כך שיגדל ידע לתת לעצמו מענה כשעייף וללכת לישון סמוך לתחושה הזו. כנ"ל לגבי כל התחושות האחרות, בטווח שלפני הפיפי או לפני הקקי או כשרק מתחיל להיות רעב ועד שממש עושה או אוכל, כל פעם במקום אחר בטווח הזה נגיד לו מה התחושה הזו אומרת וכך הוא ילמד.
ואם נצליח לחבר לתחושה שלפני ותוך כדי פיפי וקקי אז בתהליך הגמילה, ולא משנה באיזה גיל, הוא יוכל לשתף פעולה ולעבור את התהליך יותר מהר ובצורה יותר נעימה. וזה חלק מההדרגה. הלימוד של תחושות הגוף.
אולי יעניין אותך גם


