תיווך
מהו תיווך ולמה הוא כל כך חשוב בגיל הרך? מה חשוב שנתווך, נכוון, נלמד את הקטנים שלנו? למה לא לתת להם ללמוד בכוחות עצמם את העולם?
למה לא כדאי לאפשר להם מרחב למידה עצמאי ולא להתערב להם ולא לגלות להם מה עושים עכשיו?
מתי חשוב לאפשר ורק להתבונן מהצד ומתי נכון להסביר לכוון ולהתערב.
הרבה אימהות בחופשת לידה והרבה מטפלות לתינוקות לא מדברות עם התינוק שאיתם. מרגישות מובכות לדבר לילד שאולי לא מבין אותם. לילד שלא מגיב ומתקשר איתם. מטפלות ואימהות לא תמיד מנהלות שייח ותקשורת עם התינוק שאיתם אלא פועלות טכנית ומעבירות את התינוק ממקום למקום ללא תקשורת והתייחסות. ותינוק לפעמים נמצא שעות רבות ללא מילים, ללא הגנה וללא תיווך.
אז מה הוא התיווך הזה ולמה הוא כל כך חשוב בשנים הכל כך משמעותיות של הילד בתחילת חייו, בגיל הרך.
תיווך הוא בעצם הכוונה וקישור בין הילד והגירוי המזדמן או המכוון. התיווך הוא הכלי המאפשר למבוגר לחשוף את הילד בצורה מכוונת וללמד אותו את העולם שסביבו ולעיתים לאפשר לו לממש את מירב הפוטנציאל שיש לו בנושאים שונים.
לתינוק, כבר בעוברות שלו, יש חיווטי למידה. וכבר מיום היוולדו הוא מסוגל ללמוד ולהבין מה שקורה בעולמו. בדרך שלו. וחשוב להתייחס אליו כאל בן אדם שמבין ומקבל ולומד. וכמה חשוב לדבר ולשיים כל פעולה שעושים אתו או שהוא עושה בעצמו. וכמה חשוב לתמלל מה הוא צריך עכשיו ומה הוא מבקש ומה עובר לו בגוף. כי כך הוא לומד. כך הוא לומד מה הוא מרגיש ומה הוא צריך לעשות עם ההרגשה הזו. וכך הוא לומד לסמוך. להבין שרואים אותו. שמבינים אותו. כך הוא לומד תקשורת. וכך הוא לומד להיות וורבלי ולתקשר.
וכמה חשוב ללמד את הילד שלנו לתקשר. לשוחח. להסתכל בעניים. להבין. לדבר. וכבר מיומו הראשון הוא לומד. והדרך בה נכיר לו את העולם ונתקשר אתו כך הוא ילמד. וכך הוא יהפוך תקשורתי ווורבלי יותר. בטח בדור שהמדיה תופסת כל כך הרבה מקום וחסר התקשורת הבין אישית.
התיווך יכול להיות מתוך כוונה ללמד שכך וכך עושים, ולכן נתאים את הלימוד שלנו לשלב ההתפתחות בו נמצא התינוק. לא ברמה גבוהה מידי כי כך ניצור תסכול ונפגע במוטיבציה. ולא ברמה נמוכה כי לא נייצר חוויות הצלחה והגברת המוטיבציה.
התיווך יכול להיות במטרה ללמד משמעות לדברים שקורים סביבו. לשיים מה קורה פה. ולהסביר שלכל דבר יש סיבה, תוצאה, תכלית ומטרה.
התיווך יכול להיות במטרה לחזק מסוגלות- כך, מתוך אמון במסוגלות הילד, נעודד את הילד ונחזק אותו שהוא מסוגל לבצע מטלות ואף להצליח להתגבר על קשיים.
התיווך יכול להיות במטרה לווסת את ההתנהגות הקיימת. לכוון אותו ולעדן את ההתנהגות לאט לאט.
התיווך יכול להיות במטרה להרחיב את הידע וההבנה של התינוק בין מה שקורה עכשיו לדברים שקורים מעבר. ליצור הקשרים ולצאת מהכאן ועכשיו. להרחיב את עולם המושגים שלו.
אז אם נאמין בתינוק שלנו או זה שאנחנו מטפלות בו, שהוא מסוגל וצריך ללמוד את העולם כבר מיומו הראשון, אז נתקשר ונדבר איתו על כל דבר מהפעולות שאנחנו עושים איתו ועד לאיך להתייחס למשחק או לכל גירוי שנמצא מולו בכל זמן נתון. ונעניק לו ביטחון במילים ותקשורת.
אולי יעניין אותך גם


